torsdag 6 december 2007

Tillberga-BolticGöta... ett mardrömsminne!

Det har gått ganska lång tid sedan "käftsmällen" i Västerås. Nej, jag tänker inte på något supporterbråk som hänt eller inte hänt. Jag tänker på matchen där BolticGöta hade segern i sin hand, drabbades av fyra utvisningar sista kvarten och ... ja, resten kan ni: Tillberga anförda av bandyns PR-kung nr. 1 Per Fosshaug vände matchen och skickade BG ur högsta serien.

Det inte alla känner till är efterspelet. Det började med att många Tillbergasupporters uppriktigt förvånades över alla utvisningar som BG fick emot sig. Givetvis höll alla BG-anhängare med om dessa "felaktiga" beslut, men så ska det ju vara. Man är enögd som supporter.

Inget snack om att det var utvisningarna som blev spiken i kistan på en sagolik (och ibland mardrömslik) tid i bandyns finrum. Även om BolticGöta i ärlighetens namn redan hade stängt kistlocket och tagit fram hammaren redan matchen innan då man förnedrades av IFK Motala på Tingvalla istället för att vinna den måstematchen.

Dock visade det sig att domarteamet som dömde Tillberga-BG kom från Örebro, en stad vars bandylag i högsta grad var inblandade i bottenstriden. Konstig domartillsättning kan tyckas.
Sedan framkom det också att huvuddomaren hade rötter i Västerås... ja, som ni förstår som blev det vilda spekulationer, arga röster, snack om protester med mera.

Ingen kan med kött på benen påstå att detta hade inverkan på bedömningsnivån under matchen. Däremot kan man rimligtvis inte heller utesluta det. Det var just därför som domartillsättningen var olycklig. Förmodlingen så hade bedömningsnivån varit densamma oavsett vem som hade stått i svartvitrandig tröja och blåst i pipan, men det är olyckligt att ens en diskussion om opartiskhet ska behöva uppstå. Förbundet hänvisade naturligtvis till att det är upp till klubbarna att på förhand protestera mot eventuella domartillsättningar. Okej, det kanske är rimligt, men hur många bandyföreningar kan/vill/ska behöva ägna tid åt att granska domarnas geografiska hemvist, deras eventuella histora som bandyspelare med mera? Det bör rimligtvis vara domarkommiténs uppgift att säkerställa detta kan tyckas.

På samma sätt är det egentiligen märkligt att det var ett Karlstadteam som dömde BG-Derby i lördags. Nu blev det en solklar seger och matchen var inte av samma dignitet som ödesmatchen i Västerås, men ändå...

Givetvis är detta delvis resultatet av att det saknas tillräckligt med domarteam i svensk bandy. De som finns gör ett gott jobb. Ett utmärkt jobb faktiskt! Visst klagas det ständigt på domarnivån, i synnherhet från supportrar vars lag befinner sig i botten av en serie. Det är en grundlag inom idrotten, även om den är trist. Nej, de domarteam som finns gör ett bra jobb i en sport som är extremt svårdömd. Hur ofta ser vi inte grova offsidetabbar från linjedomarna i Champions League?! Misstag som potentiellt kostar mångmiljonbelopp inför ögonen på en världspublik. Och då snackar vi ändå om en sport där de flesta offsidesituationer går i slow motion jämfört med i bandyn. Och då snackar vi om en idrott där domarna får rätt så feta arvoden och urvalet/konkurrensen är extremt mycket större.

Tillbaks till början av denna text. BolticGöta åkte ur. Kanske under lite olyckliga omständigheter, men på något vis hade förra säsongen ett predestinerat öde. BG skulle ner ett snäpp och man spelade själv till sig detta öde, match efter match. Slutet var bittert, men tillslut inte speciellt oväntat. Kanske till och med nödvändigt?

Nu, tre kvartal senare, kan vi glädjas åt tre raka segrar, ett annalkande toppmöte mot seriefavoriten ÖSK och en tomtedans på Strandvallen. Det var många som sa att "om Boltic åker ur så är det slutet för klubben". Om det här är slutet så tycker jag inte att det är så tokigt!
Det verkar inte de trogna sponsorerna och supportrarna tycka heller. Hittills har det helt enkelt varit en trivsam säsong och jag hoppas att det fortsätter så.

Jonas

1 kommentar:

f24 sa...

"En av matcherna i 2006-års Elitserie avgjordes av en hemmadomare. Vetlanda BK mötte Västerås SK på Rocklunda, matchen dömdes av Peter Öhrlund, Västeråsare av börd!. Han missade en klar straff i slutsekunderna och visade ut Vetlandaspelare för skitsaker. VBK fick spela med 9 man under lång tid och var ju då självklart chanslösa. Hemmadomaren och hemmalaget kunde till slut vinna med 4-3."

Med glimten i ögat men kanske ligger de något i de, namnet är bekant, likaså slutet. ;)